Valbeveiliging - wat u moet weten

Gemiddeld gebeurt er in Europa iedere minuut een valongeval. Let dus goed op bij het werken op hoogte of diepte, bijvoorbeeld op een dak of steiger of in een put en gebruik valbeveiligingsmiddelen.

 

Waarom valbeveiligingsmiddelen gebruiken?
Valbeveiligingsmiddelen zijn geclassificeerd als "categorie III - PBM-uitrusting tegen gevaren die de gezondheid ernstige- en onherstelbare schade toe kunnen brengen of dodelijk kunnen zijn". De doelen van valbeveiligingsmiddelen zijn:

  • Vallen stoppen
  • Vallen voorkomen
  • Mensen laten zakken of ophijsen – (bijvoorbeeld in silo's of putten)

Gebruik valbeveiligingsmiddelen als u uw werkzaamheden niet anderszins met collectieve beveiliging, zoals leuningen, steigers of personenliften, goed kunt plannen en uitvoeren.

De 10 geboden van valbeveiliging

Lees meer over EN-normen voor valbeveiligingsmiddelen

Valbeveiliging bestaat uit drie delen

Een valbeveiligingssysteem bestaat uit een verankering, het harnas en een verbindingsapparaat. Uw valbeveiligingssysteem werkt niet als een van de onderdelen ontbreekt.

  • Ankerpunt
  • Harnas
  • Connector

Een Engels ezelsbruggetje is ABC (Anchor, Body, Connection).


Lees meer het ABC van de valbeveiliging

valbeveiliging ankerpunt

Het ankerpunt is een verbindingspunt voor de connector. Het moet een veilige bevestiging zijn en minimaal een weerstand van 1200 kg (12 kN) kunnen verdragen. Bestaande ankerpunten zijn te vinden in een I-balk, bouwsteiger of een ander vast/structureel punt. Permanente ankerpunten kunnen ankerogen, horizontale draadsystemen, horizontale railsystemen enz. zijn. 


Tijdelijke ankerpunten kunnen – bijvoorbeeld – een ankerlus van geweven band/draad zijn.
Het ankerpunt moet zoveel mogelijk verticaal boven de gebruiker worden gepositioneerd en men mag zich niet onder een hoek van meer dan 30 graden van het ankerpunt verwijderen vanwege het grote risico op slingeren, wat grote schade kan veroorzaken.

Hoe u uw valbeschermingsmiddelen kunt testen VOOR gebruik

 

Valbeschermingsharnas
Het harnas wordt gebruikt om de gebruiker voor, tijdens en na een val vast te houden en veilig op te vangen. Er zijn veel harnasversies en het is belangrijk dat het harnas goed wordt afgesteld op de drager.

Bekijk de selectie harnassen van OX-ON 

 

Het Verbindingsapparaat van de valbeveiliging

Verbindingsmiddelen worden gebruikt tussen het harnas en het ankerpunt en zijn verkrijgbaar in verschillende variaties:

  • Valstoplijn – max. 2 meter met valstop
  • Valbeveiligingsblok – met zelfoprollende lijn en geïntegreerde valstop.
  • Valstoplijn: een valbeveiligingssysteem waarmee gebruikers in een gevaarlijke omgeving kunnen werken en dat ze opvangt als ze vallen (met valstop).
  • Gidslijn: Een systeem dat ondersteuning biedt aan de gebruiker en tegelijkertijd voorkomt dat de gebruiker een gevaarlijke zone bereikt (geen valstop).

Bekijk de selectie verbindingsapparaten van OX-ON

Back to Top