Soorten gehoorbescherming

Uw werkplek moet het geluidsniveau meten zodat u de juiste gehoorbescherming kunt kiezen.
 

Oordoppen (los)

Losse oordoppen van schuim zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. Meestal worden ze gebruikt als wegwerppluggen. U moet ervoor zorgen dat u ze correct in het oor plaatst, zodat ze tegen de gehoorgang drukken voor een goede pasvorm en voor de grootst mogelijke geluidsdemping. Oordoppen zijn betaalbaar in aanschaf en door het kleine formaat kunt u ze gemakkelijk in uw zak of tas meenemen.

 

  

Oordoppen met koord

Oordoppen met koord hebben dezelfde eigenschappen als losse oordoppen. Het voordeel is dat u ze altijd per paar bij elkaar hebt. U kunt het koord ook om uw nek hangen als u de oordoppen tijdens het werk even uit uw oren wilt hebben.

 

   

Oordoppen met beugel

Oordoppen met beugel zijn licht van gewicht, waardoor u ze langer kunt dragen. Ze kunnen naar beneden onder uw kin of om de nek gedragen worden. U kunt de oordoppen met beugel snel omdoen of uitdoen, of de beugel snel achter in uw nek laten glijden zonder dat het lastig wordt om uw hoofd te draaien. De oordoppen zijn gemakkelijk te vervangen als ze te versleten of vuil worden.

 

    

Opvouwbare gehoorbeschermers

Opvouwbare gehoorbeschermers zijn handig als u onderweg bent en gehoorbescherming nodig hebt die niet veel ruimte inneemt in uw tas of bagage.  

 

    

Gehoorbescherming voor kinderen

Vergeet niet dat kinderoren ook gehoorbescherming nodig hebben bij hoge geluidsniveaus. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij concerten, festivals, voetbalstadions of vuurwerk. Gehoorbeschermers voor kinderen kunnen ook worden gebruikt in situaties waarin kinderen zich moeten concentreren in lawaaierige klaslokalen, een huiswerkclub of bij het lezen van boeken.

 

   

Passieve gehoorbescherming

Het concept van passieve gehoorbescherming omvat veel verschillende ontwerpen. Het omvat gehoorbeschermers voor kinderen, opvouwbare gehoorbeschermers of gehoorbeschermers voor helmbevestiging. Wat alle passieve gehoorbeschermers gemeen hebben, is dat ze alleen bedoeld zijn om geluid te verminderen. Met andere woorden, ze hebben geen extra functies zoals ingebouwde radio, Bluetooth of speakerphone.  

 

   

Gehoorbescherming voor helmbevestiging

Op helm gemonteerde oorkappen worden vaak gebruikt op bouwplaatsen of in industriële bedrijven. Ze zijn eenvoudig permanent op een veiligheidshelm te monteren en kunnen tijdens het werk snel omhoog of omlaag worden geklapt. Hiermee weet u zeker dat uw gehoorbeschermers altijd bij de veiligheidshelm opgeborgen worden.  

 

   

Elektronische gehoorbeschermers (in-ear)

Elektronische in-ear-apparaten worden op dezelfde manier gebruikt als gewone oordoppen, maar hebben naast het dempen van ruis nog andere elektronische kenmerken. Voorbeelden zijn Bluetooth, speakerphone en andere functies. Ze bieden effectieve bescherming voor uw oren en zijn gemakkelijk mee te nemen in uw zak.

 

   

Gehoorbescherming met geïntegreerde radio (FM/AM)

Een gehoorbeschermer moet geluid verminderen, maar er zijn ook gehoorbeschermers waarmee je tijdens het werk naar de radio kunt luisteren. Er zijn veel varianten: de radio kan analoog of digitaal zijn, er kunnen digitale displays zijn of een stem die u vertelt op welke frequentie u zich bevindt.

 

   

Gehoorbeschermer met audiocommunicatie (Bluetooth)

Gehoorbescherming met audiocommunicatie maakt het mogelijk om met anderen te communiceren terwijl u gehoorbescherming draagt. Zo kunt u bijvoorbeeld een gehoorbeschermer met Bluetooth krijgen waarmee u een gesprek vanaf uw smartphone kunt streamen. Als de behoefte aan communicatie bijzonder belangrijk is, is het mogelijk gehoorbescherming te krijgen waarmee u met meerdere mensen tegelijk en via verschillende kanalen kunt communiceren.

 

  

Back to Top