Chroom VI in leren handschoenen

Ongelooide huiden - of ongelooid leer - zijn natuurlijke producten die zonder conservering snel worden afgebroken. Ten minste 80% van alle huiden is met chroom gelooid omdat het de beste resultaten oplevert - in termen van sterkte, duurzaamheid en prijs.


Looien is noodzakelijk om leer te conserveren, en looien gebeurt vrijwel altijd met chroom III. Chroom III wordt niet als gevaarlijk beschouwd, maar tijdens een chemisch proces kan chroom III veranderen in chroom VI, waarvan wordt vermoed dat het schadelijk is voor de gezondheid. Het proces kan lang nadat de handschoen is geproduceerd plaatsvinden en kan het gevolg zijn van lichtinvloeden, temperatuurveranderingen of veranderde vochtigheid.

 

Chroom VI is verboden
In 2015 verbood het Deense parlement het gebruik van chroom VI. Maar het verbod is gebaseerd op het feit dat het tijdens het looiproces mogelijk is om de ontwikkeling van chroom VI te voorkomen. Het is echter een voorwaarde dat het hele looiproces plaatsvindt in een gesloten en gecontroleerde omgeving, en dat is voor het meeste leer op de wereldmarkt niet het geval. Daarom kunnen er geen garanties worden gegeven dat chroom VI nooit zal voorkomen in een leerproduct - en dat geldt ook voor handschoenen.

 

Chroomallergie
Chroom wordt niet als gevaarlijk beschouwd, maar sommige mensen zijn allergisch voor chroom en tolereren geen enkele vorm van chroom. Zij moeten daarom met chroom gelooide leren handschoenen volledig vermijden. Al u er zeker van wilt zijn dat u chroomvrije handschoenen krijgt, zoek dan naar dit label

 

Looien met lanoline - Milieu- en allergievriendelijk
Lanoline is een vet dat wordt gewonnen uit schapenwol en het is een natuurlijk product. Het gebruik van lanoline voor het looien is een goede alternatieve manier van looien omdat alleen plantaardige oliën in het looiproces worden opgenomen. Zo vermijdt u het chroomprobleem en houdt u tegelijkertijd rekening met het milieu.

De ECO-serie van OX-ON bevat vijf soorten leren handschoenen die met lanoline zijn gelooid.

Als u leren handschoenen volledig wilt vermijden, zoekt u handschoenen van kunstleer of andere synthetische materialen.

Back to Top