Gehoorbescherming - wat u moet weten

De meer dan 1500 meldingen per jaar in Denemarken van door lawaai op de werkplek veroorzaakt gehoorverlies tonen aan dat gehoorbescherming serieus moet worden genomen. Gehoorschade kan uw algemene kwaliteit van leven aantasten.

 

Gehoorbescherming is er in vele varianten, en het kunnen zowel oordoppen als oorschelpen/oorkappen zijn. Hier vindt u een korte handleiding voor het kiezen van de juiste gehoorbescherming:

1. Ken het geluidsniveau

Lawaai/geluid wordt gemeten in een eenheid die decibel (dB) wordt genoemd. Uw werkplek is verplicht om het geluidsniveau te meten, maar u kunt er ook een gewoonte van maken om dit zelf te meten. Er zijn verschillende apps voor geluidsmeting die u op uw telefoon kunt downloaden, zoals Sound Meter, Sound Master of Noise Exposure.

2. Lees de SNR-waarde van uw gehoorbescherming

De SNR-waarde (Simplified Noise Level Reduction) is een maat voor de demping (vermindering) van algemeen geluid door de gehoorbeschermer. De SNR-waarde is op de gehoorbeschermer zelf of op de verpakking gedrukt.

3. Trek de SNR-waarde af van het geluidsniveau

Als het geluid op uw werkplek is gemeten, kan de SNR-waarde van de gehoorbescherming van de meting worden afgetrokken. De gehoorbescherming vermindert het geluid voldoende als het geluidsniveau zakt to maximaal 70-75 dB. Het dragen van gehoorbescherming is verplicht vanaf een geluidsniveau van 85 dB (A).
Zie dit voorbeeld:

  • Geluidsniveau kettingzaag: 109 dB
  • De geluidsdemping (SNR) van de gehoorbeschermer: -34 dB
  • Geluid waaraan het oor wordt blootgesteld = 75 dB

4. Controleer de andere kenmerken van de oorbeschermer

De SNR-waarde is belangrijk. Maar gehoorbeschermers kunnen andere voordelen bieden die uw keuze kunnen beïnvloeden. Denk aan het gewicht van de gehoorbeschermer, het draagcomfort en of het schoonmaken gemakkelijk is. Of misschien hebt u een geïntegreerde radio of AUX-ingang nodig? Onderzoek de markt zodat u de producten kunt vergelijken.

Back to Top