Soorten stofmaskers

Bij het werken met dampen, deeltjes en gevaarlijke stoffen is het belangrijk dat u een veiligheidsmasker draagt – ook wel stofmasker genoemd. Hier ziet u hoe u de juiste kiest.


Er zijn drie soorten stofmaskers:


Filtermaskers

ok wel kortetermijnmaskers genoemd. De meest gebruikte adembeschermingsmiddelen - verkrijgbaar met en zonder uitademventielen.

OPMERKING: Dit soort maskers mag niet meer dan drie uur per dag worden gebruikt. Er zijn drie soorten stofmaskers in deze categorie:

  • Filterende "gelaatsmaskers" (ook wel mond-neusmaskers, stofmaskers of wegwerpmaskers genoemd) die de neus en mond bedekken.

  • Filterende "halfgelaatsmaskers" met vaste of verwisselbare filters die de neus en mond bedekken.

  • Filterende "volgelaatsmaskers" met vaste of verwisselbare filters die de neus, mond en ogen bedekken.

Gemotoriseerde stofmaskers

Ook wel "turbo-units" genoemd vanwege de motor op batterijen die lucht door een of meer filters in het masker blaast (let op: de uitrusting zuivert de lucht, maar genereert geen zuurstof). De turbo-unit wordt gecombineerd met een vol- of halfgelaatsmasker, capuchon of een hoofdset met nauwsluitend vizier.

OPMERKING: Dit type kan meer dan drie uur per dag worden gebruikt.

Ademhalingstoestellen met luchttoevoer (SAR's)

Deze apparatuur wordt gebruikt op werkplekken met te weinig zuurstof en zonder filters om de verontreinigingen te verwijderen. Moeten ook worden gebruikt wanneer er hogere concentraties verontreinigingen zijn dan waarvoor de filters bedoeld zijn. Ademhalingstoestellen met persluchtlijn worden gecombineerd met een vol- of halfgelaatsmasker, capuchon of een hoofdset met nauwsluitend vizier.

OPMERKING: Dit type kan meer dan drie uur per dag worden gebruikt.

Voor sommige soorten taken gelden speciale wettelijke vereisten (bijvoorbeeld werken met mestsilo's). Deze taken vereisen het gebruik van ademhalingstoestellen met luchttoevoer (SAR's). 


Back to Top