Stofmaaskers - wat u moet weten

Bij het werken met damp, deeltjes en gevaarlijke stoffen is het belangrijk dat u een veiligheidsmasker draagt – ook wel stofmasker genoemd.

Er zijn drie soorten stofmaskers.

Filtermaskers – OX-ON, 3M, Dräger, Honeywell

Wordt ook wel kortetermijnmasker genoemd en wordt het meest gebruikt. Dit type mag maximaal drie uur per dag worden gebruikt. Binnen deze groep zijn er drie soorten bescherming:

 • Filterende gezichtsmaskers die de neus en mond bedekken.

 • Filterende halfgelaatsmaskers met vaste of verwisselbare filters die de neus en mond bedekken.

 • Filterende volgelaatsmaskers met verwisselbare filters die de neus, mond en ogen bedekken.

Stofmasker met motor - 3M, Dräger, Honeywell

Ook wel turbo-apparaten genoemd vanwege de motor op batterijen die lucht door een of meer filters in het masker blaast (de uitrusting genereert geen zuurstof maar zuivert de lucht). De turbo-uitrusting wordt gecombineerd met een vol- of halfgelaatsmasker, capuchon of een hoofdgedeelte met nauwsluitend vizier. Dit type masker mag wel meer dan drie uur per dag worden gebruikt.

Stofmasker met luchttoevoer – 3M verkocht door OX-ON

De apparatuur wordt gebruikt wanneer er op de werkplek zuurstofgebrek is en er geen filters zijn die de vervuiling kunnen verwijderen.  Moeten ook worden gebruikt wanneer er hogere concentraties vervuiling zijn dan waarvoor de filters bedoeld zijn. Het stofmasker met persluchtlijn wordt gecombineerd met een vol- of halfgelaatsmasker, capuchon of een hoofdgedeelte met nauwsluitend vizier. Dit type masker mag wel meer dan drie uur per dag worden gebruikt.

Er zijn een aantal soorten taken die aan speciale overheidseisen zijn onderworpen (zoals het werken met mesttanks). Voor deze taken moeten stofmaskers met luchttoevoer worden gebruikt. 

 

Ademhalingsbescherming - Half- en volgelaatsmaskers

Het voordeel van half- en volgelaatsmaskers is dat u bij gebruik van hetzelfde masker vaak kunt wisselen tussen verschillende filtertypes, aangezien deze zowel met deeltjesfilters als met gas/dampfilters te gebruiken zijn. - of met een combinatie hiervan. Let op: het masker en de filters moeten van dezelfde fabrikant zijn om in elkaar te passen.

Volgelaatsmaskers bedekken, zoals de naam al zegt, het gehele gezicht – dus de kin, mond, neus en ogen.


Bekijk hier de selectie volgelaatsmaskers van OX-ON

 

Halfgelaatsmaskers bedekken de kin, mond en neus, maar niet de ogen. Dit type masker is voorzien van een inademventiel, een uitademventiel en verwisselbare filters. Ze kunnen echter ook een vast filter hebben.

De maskers moeten worden gelabeld met de filterklasse en een R (herbruikbaar = maskers voor meervoudig gebruik) of NR (niet-herbruikbaar = maskers voor eenmalig gebruik).

 

Bekijk hier de selectie volgelaatsmaskers van OX-ON

 

Stofmasker - Goed advies over onderhoud

Half- en volgelaatsmaskers dienen in meer of mindere mate te worden onderhouden. Volg deze vier adviezen.

Het basismasker wordt na gebruik gereinigd.

De membranen in de uitademventielen worden gecontroleerd. Zijn ze schoon?

De membranen in de uitademventielen worden gecontroleerd. Als ze kapot zijn, worden ze vervangen.

U kunt de levensduur van uw gas-/dampfilter verlengen door het in een luchtdichte houder te bewaren.

 

Opbergdoos voor uw gasmasker – bestel hem hier

 

Zo ontcijfert u uw OX-ON-masker

 • Naam dealer/fabrikant

 • Artikelnr.

 • Uitademventiel (vermindert warmteaccumulatie)

 • Filterklasse (XXXX)

 • R (herbruikbaar - voor maskers voor meervoudig gebruik) of NR (niet herbruikbaar - voor maskers voor eenmalig gebruik)

 • D-label (ook wel de Dolomiettest genoemd. Dat wil zeggen dat het materiaal een grote stofcapaciteit heeft, zodat de weerstand slechts langzaam toeneemt naarmate het stof zich ophoopt).

 • EN-norm - Lees hier meer over EN-normen voor stofmaskers

 • CE-markering/-nummer

Back to Top