EN 388 - Handschoenen die bescherming bieden tegen mechanische risico's

 

Bij het werken met scherpe voorwerpen of machines waarbij gevaar voor snijwonden bestaat, dient u snijweerstand te gebruiken.

 

Alle werkhandschoenen van OX-ON voldoen aan de eisen van de EU-norm EN388:2016 (beschermende handschoenen tegen mechanische risico's). Handschoenen die zijn getest en goedgekeurd, moeten worden gemarkeerd met het "hamerpictogram".

De handschoentestwaarden (scores) die verwijzen naar de volgende vijf testpunten worden onder het pictogram weergegeven:

  • Duurzaamheid

  • Snijweerstand (Coup-test)

  • Scheurweerstand

  • Weerstand tegen perforatie

  • Snijweerstand (TDM-test) 

     

Duurzaamheid

Voor alle soorten werkhandschoenen moet u de duurzaamheid testen via roterende slagen van een schuurpapiermachine. Elke rotatie wordt geteld en de test stopt als er een gat in de handschoen zit. Het testresultaat vormt de basis voor de score van de handschoen.

 

Bekijk een filmpje over de duurzaamheidstest

 

Scheurweerstand

De scheurvastheid van een werkhandschoen wordt getest door het materiaal in beide richtingen te scheuren met een kracht tot 75 Newton. Het testresultaat vormt de basis voor de score die de handschoen krijgt.

 

Bekijk een filmpje over de scheurweerstand

 

Weerstand tegen perforatie

De perforatieweerstand van een werkhandschoen wordt getest door herhaaldelijk een gestandaardiseerd puntig voorwerp tegen het handschoenmateriaal te drukken. Hoe meer kracht het kost om door het materiaal te dringen, hoe hoger de handschoenscore. Een hoge score betekent echter niet automatisch dat de handschoen tegen naalden en andere puntige voorwerpen kan worden gebruikt.


Bekijk een filmpje over de perforatieweerstandstest

 

Snijweerstand - Nieuwe TDM-test vergeleken met de oude Coup-test

EN388 is in 2016 bijgewerkt naar EN388:2016 met nieuwe vereisten voor het testen van de "snijweerstand" van handschoenen. Er werd een nieuwe TDM-test (EN ISO 13997) toegevoegd aan de EN388-norm - een betrouwbaardere test die de realiteit veel beter weergeeft dan in het verleden over hoe een snee in een handschoen ontstaat.

 

In de oude test, die in EN388:2003 de Coup-test wordt genoemd, geven de cijfers 1-5 de snijweerstand van de handschoen aan, waarbij nummer 1 de laagste factor is en 5 de hoogste factor.


Bij de nieuwe TDM-test wordt de snijweerstand van de handschoen weergegeven met letters van A-F, waarbij A de laagste factor is en F de hoogste factor.

 


Bekijk een filmpje over de Coup-test vergeleken met de TDM-test (film 1)


Bekijk een filmpje over de Coup-test vergeleken met de TDM-test (film 2)

 

   0  1 2  3 4 5
SLIJTAGE - Rotaties  <100  100  500  2000  8000  
SNIJWEERSTAND
(Coup-test) - Index
 <1.2  1,2  2,5  5  10  20
SCHEURSTERKTE - Newton  <10  10  25  50  75  
PERFORATIES - Newton  <20  20  60  100  150  
SNIJWEERSTAND
(TDM-test) - Newton
A (>2) (≥5) (≥10) D (≥15)  E (≥22) (≥30)
 =De fabrikant heeft ervoor gekozen de concrete test niet te doen.

 

Hoe hoger het individuele cijfer of de individuele letter onder de EN388-markering ligt, hoe beter het beschermingsresultaat is voor de handschoen in de test.

Hier vindt u meer informatie

EN388 - Illustration scoresEN388 - Illustration scores
Back to Top